Vrhunske, prestižne blagovne znamke! Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.
Količina:

0


Znesek:

0,00

KAJ JE THE OCEAN RACE?


KAJ JE THE OCEAN RACE?


The Ocean Race je jadralno tekmovanje, ki že skoraj 50 let predstavlja ultimativen preizkus za ekipo in človeško avanturo, kot je ni druge. Velja za enega najdaljših in najtežjih profesionalnih športnih dogodkov na svetu, najtežji timski izziv jadranja ter enega izmed treh največjih športnih dogodkov ob olimpijskih igrah in pokalu America’s Cup.

Dirka The Ocean Race 2022-23 bo obiskala devet ikoničnih mest po vsem svetu v obdobju šestih mesecev, pri čemer se je prva etapa začela v Alicanteju, Španija, 15. januarja 2023. Dirka zajema 31.300 navtičnih milj in se konča julija v Genovi, Italija.

Tokrat se bo na tekmovanju The Ocean Race flota IMOCA v celoti pomerila na dirki okoli sveta, medtem ko se bo flota VO65 udeležila dirke Ocean Race VO65 Sprint, ki floto pelje v štiri mesta v treh etapah dirke: od Alicanteja do Cabo Verde, od Aarhusa do Haaga in od Haaga do Genove.

BARKE

The Ocean Race 2022-23 tekmovanje bo potekalo v dveh dinamičnih razredih čolnov: razredu foiling IMOCA in razred VO65. Oba razreda sta visokozmogljiva, ki sta primerna za plovbo po oceanu, sposobna doseči visoke hitrosti in prepotovati 600 navtičnih milj ali več v 24 urah, če so pogoji ugodni. Razred IMOCA tekmuje za pokal The Ocean Race, medtem ko čolni v razredu V065 tekmujejo za pokal The Ocean Race za V065.

 THE IMOCA

THE VO65KDO POSTANE ZMAGOVALEC?
Čeprav je na najosnovnejši ravni popolna strategija za zmago na dirki The Ocean Race preprosto doseči več točk kot vaši tekmeci, je v osvojitvi zmage na petmesečni, 32.000 navtičnih milj (36.825 milj / 60.000 kilometrov) dolgi dirki okoli sveta veliko več. Dirka The Ocean Race uporablja sistem visokega točkovanja, pri katerem zmagovalna ekipa na etapi na odprtem morju dobi točke, enake številu prijav na dirko. Drugo mesto dobi točke enako številu prijav minus ena - in tako naprej po vrstnem redu na ciljni črti. Vendar so na dveh etapah na voljo dvojne točke: na 12.750 navtičnih milj (14.672 milj / 23.613 kilometrov) dolgi južni oceanški prečki na 3. etapi od Cape Towna v Južni Afriki do Itajaíja v Braziliji - najdaljši v 50-letni zgodovini dirke - in prečkanje Atlantika na 5. etapi od mesta Newport v ZDA do Aarhusa na Danskem. Točke na 3. etapi bodo razdeljene glede na vrstni red, v katerem ekipe prečkajo dolžino 143 stopinj vzhodne geografske dolžine. Na 5. etapi se bodo točke podvojile glede na vrstni red ekip na 3.500 navtičnih milj (4.028 milj / 6.482 kilometrov) dolgem prečkanju Atlantika.

S pravili, ki določajo, da ekipe, ki ne končajo etape, ne dobijo nobenih točk, bodo morale posadke upravljati svoj nagon po potiskanju svojih čolnov in sebe do skrajnosti s potrebo, da se izognejo poškodbam, ki bi jih lahko upočasnile ali celo prisilile v umik. Poleg izogibanja poškodbam morajo jadralci preprečiti tudi kopičenje kazenskih točk, ki se lahko podelijo za kršitve pravil dirke, kot so vstopi v območja izključitve, kršitve meril in vse druge kršitve predpisov.

Končni vrstni red na koncu dirke je določen na podlagi skupnega seštevka točk ekip za vse etape, vključno z odvzetimi kazenskimi točkami. Ekipa z najvišjim skupnim seštevkom točk zmaga, ostale pa so razvrščene glede na dosežene točke. V dirki The Ocean Race 2017-18 so bila po osmih mesecih tekmovanja po celem svetu najboljše tri ekipe tako blizu druga drugi, da zmagovalca - Kitajsko ekipo Dongfeng Race Team - niso razglasili do zadnjih nekaj milj do ciljne črte, ki je bila v Haagu na Nizozemskem.